Amerikanska jätteköttbullar

Köttbullar tycker säkert de flesta skall smaka på samma sätt varje gång. Det vill vi också. Men ibland kan det vara kul att prova en variant.

Det sägs att allt i USA är stort. Detta inspirerade oss till att göra dessa stora köttbullar. De smakar säkert inte som mammas köttbullar men prova dem gärna ändå. Kryddade med rosépeppar smakar de fantastiskt.

 

4 portioner

 

Köttbullar

500 g blandfärs

1 st ägg

½ dl matlagningsgrädde 15%

½ dl vatten

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 tsk rosépeppar torkad stött

2 msk riven gul lök

2 msk skorpmjöl

 

Rosépepparsås

1 st liten hackad gul lök (ca 5 msk)

1½ msk rosépeppar torkad stött

1 dl vatten

2 tsk kycklingfond

1 msk Dijonsenap ljus

3 dl matlagningsgrädde 15%

 

1. Lägg färsen i en skål. Gör en grop i mitten. Lägg i ägget och vispa upp det med en gaffel. Häll i grädde, vatten och skorpmjöl. Låt skorpmjölet svälla i vätskan ca 5 min.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. Forma 12 stora köttbullar.

3. Stek köttbullarna i margarin tills de är gyllenbruna ca 8-10 min.

4. Börja med såsen. Fräs löken och rosépepparn i lite margarin utan att det tar färg.

5 Tillsätt vatten, fond, senap och späd med grädden.

6. Låt koka upp och sjud i några minuter.