Äppelflarn med hasselnötter

Nu är de svenska äpplena som bäst. Tidigare har det varit svårt att hitta svenska äpplen i butikerna, och om de funnits har de varit dyra. De senaste åren har det blivit bättre. Med en bättre lagring hos producenterna har säsongen kunnat förlängas betydligt. Framöver är det fullt möjligt att det går att köpa svenska äpplen året om. Detta har nog också fått priserna till att bli mer konkurrensmässiga.

Kan det kanske passa med ett litet äppelflarn till kaffet. Det är dessutom världens enklaste kaka att baka. Servera den gärna lite ljummen.

 

4 st

2 frysta smördegsplattor

1 ägg

2 medelstora äpple t ex Aroma

1 tsk malen kanel

½ dl råsocker

2 msk hackade hasselnötter

mjöl för utbakning

 

1. Tina och dela smördegsplattorna på mitten. Strö över lite mjöl och kavla ett par tag åt varje håll. Skåra plattorna ca en cm från kanten. Obs inte helt igenom degen. Pensla kanten med uppvispat ägg.

2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Skär klyftorna i tunna skivor. Blanda äppelskivorna med råsocker och kanel. Låt blandningen ligga 15-20 minuter.

3. Lägg äppelskivorna tätt på smördegen innanför den skårade kanten. Strö över hackade hasselnötter.

4. Grädda i varmluftsugn i 200 grader ca 15 minuter.