Äppeltosca

Vad är väl godare än en äppelkaka till kaffet. Vi brukar få äpplen från snälla grannar och baka upp flera goda kakor som vi fryser in. Det är gott att kunna ta fram och värma en bit äppelkaka under vintern. den här har vi aldrig prova att frysa in utan alltid ätit den direkt. Kanske för att den är så god. Det är Tareq Taylor som ligger bakom detta recept och det borgar för hög kvalitet.

 

8-10 portioner

 

100 g smör

2 ägg

1,5 dl strösocker

1,25 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 st äpplen

1 tsk kanel

 

Glasyr

50 g smör

0,75 dl strösocker

50 g flagad mandel

1 msk vetemjöl

1 msk mjölk

 

1.Sätt ugnen på 175 °C. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda i mjöl och vaniljsocker och rör till sist i det smälta smöret. Blanda väl. Häll smeten i en bröad springform med 24 cm diameter.

2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i lagom tunna skivor. Tryck ner äppelskivorna i smeten och pudra över kanel.

3. Grädda i ugn i ca 25 minuter. Ta ut kakan och höj ugnsvärmen till 200 °C.

Glasyr

4. Smält smör och socker. Blanda i mandelspånen i mjölet. Rör noga. Häll slutligen i mjölken.

5. Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen igen på 200 °C i 8-10 minuter.

6. Serveras med lite vispad grädde.