Bröd från Madeira

Vid vårt första besök på Madeira blev vi serverade detta bröd, bolo de caco, i en liten by uppe i bergen. Det blev genast en favorit som vi gärna bakar hemma. Brödet håller sig färskt flera dagar utan att frysa, men går också utmärkt att frysa. Med smält vitlökssmör när man skall äta det blir det sagolikt gott.

 

4 bröd

 

300 g potatis, mjölig(3-4 st )

25 g jäst

6 dl vatten, fingervarmt

1 msk salt

1,8 lit specialvetemjöl

 

1. Skala och koka potatisen. Spara kokvattnet till degspad. Mosa potatisen. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet.

2. Blanda i potatis och salt. Arbeta in det mesta av mjölet. Spara resten till utbaket. Arbeta degen tills den blir smidig. Låt jäsa en timme.

3. Efter jäsning knåda degen och dela den i fyra delar. Kavla ut till runda kakor ca 20 cm i diameter. Jäs på plåt i ytterligare 30 min.

4. Grädda i 250 grader mitt i ugnen ca 10-15 min.

5. Låt svalna på galler utan duk.

När du skall servera bröden.

Dela bröden i två halvor och bred på vitlökssmör. Lägg ihop bröden igen och skär dem i fyra tårtbitar. Värm i ugnen i 200 grader i några minuter så att smöret smälter.