Mandelmusslor

Det här är också ett måste i vårt julbak. I Skåne kallades dessa kakor för ”tummakagor”, på svenska mandelmusslor. Anledningen till det skånska namnet är att man trycker ut degen i formarna med sina tummar. Detta recept har gått i arv i generationer men är fortfarande lika uppskattat. Visst är det en hel del smör och socker, men det är bara jul en gång om året.

 

80 st

 

60 st sötmandel

2 st bittermandel

500 g smör normalsaltat

12 msk strösocker

750 g vetemjöl

1 st ägg

 

1. Mal den oskalade mandeln fint.

2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt mandeln, ägget och det mesta av mjölet. Arbeta samman allt till en smidig deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylen, gärna över natten.

3. Ta fram degen från kylen så den mjuknar något. Dela degen i fyra delar och forma varje del till en rulle som delas i ca 20 bitar. Tryck ut degen tunt i smorda musselformar. Om du bakar flera omgångar i samma formar behöver du bara smörja första gången.

4. Baka 7-8 min eller tills de har fin färg i mitten av ugnen i 200 grader.