Smulpaj med äpple

Vi har under åren provat ett stort antal äppelpajer. Varje år hittar vi nya . Om man gillar äppelpaj tycker man om det flesta. Den här pajen har en liten speciell smakbrytning med en liten mängd salt i smuldegen. På något sätt gör det att andra smaker förstärks. Så var inte rädd för att prova. Det smakar jättebra.

 

6 portioner

 

5 st medelstora svenska äpplen

1 tsk kanel, malen

2 tsk strösocker

1 msk smör ( för att smörja formen)

 

Smuldeg

125 g smör

2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

 

Till servering

vaniljvisp

 

1.Värm ugnen till 225 grader.

2. Knåda ihop smör, vetemjöl, havregryn, socker och salt till en smulig massa.

3. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i smala klyftor och fördela dem i en smord pajform. Strö över kanel och socker. 

4. Fördela den smuliga degen över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen ca 20-25 minuter.

5. Servera pajen med vaniljvisp.

Kommentera