Fikon och äppelknyten

Det här är en dessert som väcker uppmärksamhet, kanske inte för sitt utseende,men dessa fikon och äppelknyten har en uuuunderbar smak. De är enkla att tillaga, går att göra i förväg och värma i ugnen under folie med svag värme före servering. Servera med vaniljvisp. Passar också utmärkt till en kopp kaffe.

 

4 portioner

 

1 rulle färsk smördeg, 250g

socker

2 st syrliga äpplen

6-8 st torkade fikon

2 msk socker

1 msk calvados

1 tsk kanel, malen

 

1. Hacka fikonen och häll över calvados. Låt dem ligga och dra ca ½ tim.

2. Skal, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.

3. Dela smördegen i fyra bitar ca 13 x13 cm. Vänd därefter bitarna i socker.

4. Blanda äpple, fikon, socker och kanel i en plastpåse. Bred ut frukten på hälften av smördegsytan och vik över andra halvan av degen.

5. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 15 min.

6. Låt svalna lite. Dofta över kanel.

Kommentera