Skånska jästa pannkakor

Ett uppskattat inslag på det skånska matbordet under 50- och 60-talet var jästa pannkakor, eller som det borde vara, jästa plättar. De innehåller få, billiga ingredienser vilket kanske var anledningen till receptets ursprung. Detta gamla recept är lika aktuellt idag även om vi inte äter det av samma anledning som förr. Det är helt enkelt en god kvälls- eller efterrätt.

 

ca 30 st

 

25 g jäst

5 dl mjölk

4 dl vetemjöl

½ tsk salt

1 msk socker.

 

1. Värm mjölken fingervarm. Smula jästen i en skål och rör ut den med lite av mjölken. När jästen har löst sig slå i resten av mjölken.

2. Blanda ner lite vetemjöl i taget och vispa till en jämn smet. Tillsätt salt och socker. Låt smeten jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 1 tim.

3. Grädda pannkakorna på medelvärme. Vänd dem när dom stelnat något.

Servera med socker, sylt och vispgrädde.

Kommentera