Torsk med krämig ansjovis- och örtgratäng

Vi gillar att prova nya rätter. Om det dessutom är en fiskrätt blir vi extra intresserade. Vi hittade ett sådant recept signerat Tareq Taylor. Ofta kan man på förhand se om det är ett recept som passar oss. Så var det här och det visade sig vara så gott som vi hoppades på. Torsk (alltid gott) i en krämig sås med smak av den salta ansjovisen och örter blir hur gott som helst. Här följer receptet för 4 portioner även om bilden visar 2 portioner.

 

4 portioner

 

600 g torskfilé

8 kalla kokta potatisar

 

Ansjovis- och örtgratäng

1 burk ansjovisfiléer (125 g)

1 liten knippa dill

1 liten knippa gräslök

2 dl crème fraîche

1 dl vispgrädde

1 citron

1 tsk flingsalt

 

Garnering

dillkvistar

 

1. Ansjovis- och örtsås. Sätt ugnen på 200° varmluft. Häll av spadet från ansjovisen och hacka filèerna fint. Skär dill och gräslök fint. Blanda ansjovis och örter med crème fraîche och grädde. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda ner citronskal och -saft i såsen. Krydda med salt.

2. Bryt potatisen i bitar och lägg dem längs kanterna i en ugnssäker form.

3. Lägg fisken i mitten och häll över såsen. Gratinera mitt i ugnen 15-20 minuter eller tills gratängen fått fin färg

4. Ta ut och toppa med lite dill. Servera med en blandad sallad.

Kommentera