Gravad lax med hemlagad gravlaxsås och stuvad potatis

Grava laxen själv

Har man en gång smakat hemgravad lax vill man inte äta något annat. Att grava lax är enkelt. För att undvika problem med parasiter i laxen har rådet varit att frysa laxen till -18°C i minst tre dygn. Numera behöver man inte göra det om laxen är odlad. Denna lax föds upp på pellets och då är risken för parasiter liten. Om laxen är vildfångad skall den alltid frysas. Vi brukar dock alltid frysa laxen för att vara på den säkra sidan. Dessutom kan man ju passa på att köpa en laxsida på extrapris, och då kanske man inte alltid vill göra gravlax direkt.

Inget är godare än hemgjord gravlaxsås

Normalt brukar vi inte göra gravlaxsås själva, men när vi hittade detta recept, kunde vi inte låta bli att prova. Receptet är ursprungligen gjort av Mattias Dahlgren, och vi har aldrig ätit en godare gravlaxsås. Vi har dock gjort vissa ändringar efter vår smak.

Hemgravad lax

800-1000 g färsk laxfilé av mittbiten

½ dl salt

1 dl socker

½ msk grovkrossad vitpeppar

½ msk grovkrossad rosépeppar

Frikostigt med skuren färsk dill

_dsc0297Bild 1_dsc0303Bild 2

11127363Bild 3_dsc0310Bild 4

1. Dela laxen i två bitar.

2. Blanda salt, socker och vit-och rosépeppar.

3. Klappa in blandningen i laxen. (Bild 2)

4. Strö över dillen och lägg ihop bitarna. (Bild 3 o 4)

5. Lägg laxen i en plastpåse, knyt till ordentligt och ställ in den i kylen på ett fat.

6. Grava laxen 2-3 dygn. Vänd laxen 2-3 gånger om dagen.

Hemgjord gravlaxsås

2 msk svensk söt senap

2 msk fransk ljus senap t.ex. Dijon

2 msk flytande honung

1 ½ msk vitvinsvinäger

2 dl matolja

1 dl dill, fint skuren

salt och svartpeppar efter smak

 

1. Blanda samman, senap, vinäger och honung i en skål.

2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning.

3. Vänd ner dillen och mixa avslutningsvis med stavmixer så att du får ut maximal smak av dill i såsen.

4. Smaka av med svartpeppar och salt.

 

Dillstuvad potatis

6-8 st potatisar, stora

1 msk smör

3-4 dl mjölk

salt, peppar och dill efter smak

 

1. Skala och skär potatisen i ca 2-3 cm stora tärningar.

2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.

3. Häll i mjölken. Tillsätt potatisen och låt den sjuda långsamt under omrörning då och då tills den blir mjuk.

4. Smaksätt med salt, peppar och dill.