Helstekt oxfilé med potatis- och västerbottenbakelse och portvinssås

Huvudrätt till Nyårsmeny.

Oxfilé hör nyår till. Åtminstone för oss. Vi äter det aldrig annars, men just till nyår känns det rätt. De är också då det går att hitta extrapriser på oxfilé. Det som skiljer olika recept åt är framförallt tillbehören till köttet. Här går det att variera. Här är ett förslag.

 

4 portioner

 

Oxfilé

800 g oxfilé i bit

salt 

nymald svartpeppar

smör att steka i

 

Potatis- och västerbottenbakelse

ca 1/2 kg potatis, mjölig

150 g västerbottenost

1 ägg

0,5 dl grädde

0,5 dl mjölk

2 msk smör

salt

vitpeppar

 

Portvinssås

2 schalottenlökar

1 msk + 1 msk smör

3 dl rött portvin

1 1/2 dl vatten

2 msk koncentrerad oxfond

1 msk strösocker

1 msk tomatpuré

1 tsk vitvinsvinäger

1 krm timjan

2 msk Maizena majsstärkelse

1 krm salt

 

Tillbehör

champinjoner

sparris

salt- och sockersaltade tomater. Recept hittar du här.

 

1. Portvinssås: Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör ca 3 minuter. Tillsätt portvin, vatten, fond, socker, tomatpuré, vinäger och timjan. Låt såsen koka utan lock tills ca 3 dl återstår. Red såsen med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Krydda med salt. Hit går det att förbereda. Före servering värm såsen och vispa ner 1 msk smör.

2. Potatis- och västerbottenbakelse: Skala och koka potatisen. När den är färdigkokt stampa den med en potatisstamp. Tillsätt västerbottenosten, ägg, mjölk, grädde, smör samt kryddor och rör om. Nu skall moset ha en krämig konsistens. Häll potatismoset i lätt smorda portionsformar och grädda mitt i ugnen. 225° tills potatisbakelserna har fått en gyllenbrun färg. Tar ca 10-15 minuter.

3. Oxfilé: Putsa oxfilén. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Bryn köttet runt om i en stekpanna. Lägg den i en ugnsform och stick in en ugnstermometer. Stek köttet mitt i ugnen, 150° tills innertemperaturen nått 55-60° beroende på hur rött/rosa kött man vill ha. När temperaturen har uppnåtts tas köttet ut och sveps in i al-folie i ca 10 minuter. Tänk på att temperaturen fortsätter stiga när den ligger i folie. Skär upp köttet och lägg på tallrikar.

4. Tillbehör: Rensa svampen och dela den i stora bitar. Ta bort nedre delen på sparrisen (den är hård) och dela sparrisen i bitar. Stek svampen i lite smör tills vattnet i svampen försvunnit. Lägg i sparrisen på slutet. Tillsätt till sist tomaterna så de blir lite varma.

5. Servera oxfilén med tillbehör och lite sås och med potatisbakelsen vid sidan av.

Lämna ett svar