Köttbullar i tomatsås

Om du tror att köttbullar är en helsvensk rätt tar du fel. Köttbullar lagas i många länder, även i Grekland. Smaken varierar även om grunden är densamma. I dessa ”keftedes” ger lammfärs smaksatt med grekisk getost, vitlök och persilja en grekisk touch. Det blir en helt annan rätt än svenska köttbullar med potatis och brunsås.

 

4 portioner

 

500 g lammfärs

2 ägg

½ dl skorpmjöl

½ gul lök, riven

1 tsk socker

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1-2 vitlöksklyftor, pressade

½ dl persilja, finklippt

75 g grekisk getost, riven

olivolja

 

Tomatsås

500 g passerade tomater

½ gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, pressad

2 tsk socker

½ tsk salt

1 tsk oregano, torkad

1 krm svartpeppar

olivolja

 

1. Lägg färsen i en skål och gör en fördjupning i mitten. Lägg i äggen och vispa upp dem lätt. Häll ner skorpmjölet i äggen och låt svälla 5-10 minuter.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en slät smet. Forma till köttbullar och stek dem gyllenbruna i olivolja.

3. Fräs löken till tomatsåsen, tills den är mjuk utan att ta färg. Tillsätt tomaterna och resten av kryddorna. Låt sjuda på låg värme ca 5-7 minuter.

4. Ta upp köttbullarna och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt allt bli genomvarmt.

Servera med pasta.

Kommentera