Pita special

Den här rätten blev vi serverade på en liten taverna i staden Palékastro på östra Kreta. Tavernan var liten och familjedriven. Med mor i köket, far sittande vid ett bord och övervakade och en dotter som serverade. Mor fixade och donade i köket en bra stund och vi hade förväntat oss att få ett pitabröd med fyllning, men vi blev glatt överraskade när vi såg hur den blev serverad.

 

4 portioner

 

4 pitabröd

1 gul lök i tunna skivor

2 stora tomater i bitar

4-6 potatisar

olivolja

salt

 

Köttfärsröra

500 g blandfärs

1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

2 msk tomatpuré

1 msk kalvfond

1 krm socker

½-1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 dl vatten

 

Tzatziki

½ slanggurka

1 tsk salt

3 dl grekisk yoghurt

1-2 vitlöksklyftor, pressade

1 tsk olivolja

svartpeppar, ett par drag med pepparkvarnen

 

Börja med Tzatzikin

1. Skölj och riv gurkan grovt. Lägg gurkan i ett durkslag och strö över saltet. Låt stå ca 20 minuter och pressa därefter ur vätskan.

2. Blanda ner gurka, pressad vitlök, olivolja och svartpeppar i yoghurten.

Fortsätt med köttfärsröran

1. Fräs färs, gul lök och vitlök, så det får fin färg. Tillsätt kalvfond, tomatpuré, kryddor och vatten och låt småkoka på låg värme ca 10-15 minuter.

 

Dags för potatisstavarna

2. Skala och skär potatisen i stavar. Lägg potatisen på bakplåtspapper i en långpanna, salta och droppa över olivolja. Stek i ugnen i 225 grader ca 20-25 minuter.

 

Nu lägger vi ihop det

3. Grilla eller värm pitabröden enl. anvisning på förpackningen.

4. Vid servering: Lägg pitabröden på tallrikar. Fördela köttfärsröran på pitabröden, fortsätt med potatis, tomater, lök och toppa med Tzatziki.

Kommentera