Pöspannkaka med köttfärs

Den här pöspannkakan är en riktig smakexplosion. På ett positivt sätt. Receptet har vi hittat i någon tidning för länge sedan, och lär ha sitt ursprung i Afrika. Det är sedan omarbetat av Lisa Förare. Vi brukar laga den här rätten ett par gånger om året, och för varje gång kan det smyga in lite ändringar. Speciellt nu på vintern kan det vara gott med lite kryddstarka smaker. Givetvis kan man reglera styrkan med kryddorna, men var inte rädd för att prova enligt receptet. 

 

4 portioner

 

400 g lammfärs (går lika bra med nötfärs, blandfärs eller fläskfärs)

1 stor gul lök

1/2 tsk hela kardemummafrön

6-8 korn kryddpeppar

2 kryddnejlikor

1 tsk mald eller nystött spiskummin

1 tsk salt

1 liten zucchini ( ca 100 g)

2 msk mango chutney

10 torkade aprikoser

2 tsk sambal oelek

2 msk tomatpuré

smör till stekning och till formen

 

Pannkaka

3,5 dl mjölk

1 1/4 dl (ca 75g) vetemjöl

1 msk smör

2/3 tsk salt

1/2 tsk socker

3 ägg

 

Till servering

Mango chutney

Grönsallad

 

1.Börja med pannkakssmeten i god tid. Vispa samman kall mjölk och mjöl i en liten tjockbottnad kastrull. Använd en plastvisp och koka försiktigt upp blandningen med smör socker och salt. Rör om hela tiden och låt sjuda någon minut. Låt svalna. Rör ner äggen, ett i taget.

2. Ta fram färsen från kylskåpet så den inte är kylskåpskall. Klyv löken på längden, skala och skiva den tunt. Mortla kardemumma, kryddpeppar och nejlikor. Fräs löken tillsammans med kryddblandningen i rikligt med smör i en stekpanna tills den är brynt och mjuk. Du kan slå på lite vatten och låta det stå och koka in så blir den riktigt mjuk. Rör ner spiskummin i sista minuten. Lägg upp lökblandningen på ett fat.

3. Smula ner köttfärsen, salta och stek tills den fått fin färg. Tärna under tiden zucchinin fint och strimla aprikoserna. Vänd ner zucchini, aprikoser, sambal oelek, den stekta löken och tomatpuré. Fortsätt fräsa under omrörning tills zucchinin mjuknat. Slå på 2 dl vatten så att fräset inte blir så torrt.

4. Rör ner mango chutney och smaka av med salt och eventuellt lite mer sambal oelek. Färsen skall ha mycket smak som motvikt med den milda pannkakan. Låt svalna något.

5. Smörj en låg ugnsform ca 20×35 cm. Bred köttfärsen i ett tunt lager i formen. Slå försiktigt pannkakan ovanpå och fördela den över hela ytan. Smeten kan vara lite styv, men det brukar gå att klicka ut den och sedan jämna ytan.

6. Grädda i ugn 225 ° tills pannkakan stannat i mitten, blivit pösig och fått en gyllene färg. Det tar ca 30 minuter. Passa den noga, det går fort på slutet. Servera med Mango Chutney och grönsallad.

Kommentera