Viltfärsbiffar

En av våra favoritkockar är Marcus Aujalay, känd bland annat från Mästerkocken. Det här hans recept som vi hittat någonstans i någon tidning. När vi provade det blev vi helt sålda. Tänk att lite färsbiffar i lite sås kan bli så gott. En riktig festmåltid. Vi har bytät ut potatismoset mot klyftpotatis, men i övrigt finns det ingen anledning att ändra någonting från originalet. Det är så perfekt det kan bli.

 

4 portioner

 

200 g blandfärs

200 viltfärs av älg eller hjort

1 1/2 dl mjölk

1 ägg

1/2 dl ströbröd

1/2 gul lök, finhackad och stekt

salt och svartpeppar

1 msk enbär, krossade

olja och smör till stekning

1 påse machèsallad

 

Gräddsås

1 msk vetemjöl

2 dl vatten 

3 dl vispgrädde

salt och svartpeppar

1 msk svartvinbärsgelé

2 msk torr sherry

 

Potatis

800 g fast potatis

2 msk olivolja

 

1. Blanda mjölk, ägg, ströbröd och den stekta löken och låt svälla ca 30 minuter.

2. Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg dem i en plastpåse och blanda med olivoljan. Häll ut på en plåt och stek i ugnen ca 30 minuter, 200 °C tills de fått en fin färg och är mjuka.

3. Blanda ner färsen i mjölk- äggblandningen och krydda med salt, svartpeppar och enbär. Forma färsen till 8 biffar och bryn dem på båda sidor i olja och smör i en stekpanna. Lyft upp biffarna och lägg åt sidan.

4. Vispa i mjölet till såsen i stekpannan och tillsätt vatten under vispning. Koka opp och tillsätt grädden. Låt koka ihop några minuter och smaka av med salt, peppar, gelé och sherry. Sila såsen genom en finmaskig sil.

5. Diska ur pannan. Lägg tillbaka biffarna i stekpannan och hälla över såsen. Låt puttra några minuter.

6. Servera viltfärsbiffarna i såsen tillsammans med potatis, sallad och svartvinbärsgelé.

Kommentera