Stekt sill i ättika

Ett måste på alla julbord. Ja det är det många som tycker att stekt sill i ättika är. Det kanske inte faller alla i smaken, men själv tycker vi det är en delikatess. Och en billig sådan. Kanske inte i klass med gravad lax men nästan. Fler recept till julbordet kommer snart.

 

500 g färsk sillfilé med skinn

1 1/2 dl ströbröd

1 1/2 dl rågmjöl

smör till stekning

1 gul lök, skivad

1/2 rödlök, skivad

salt

 

Ättikslag

7 dl vatten

1 dl ättika 24%

1 msk hel kryddpeppar

6 dl socker

4 hela nejlikor

1 msk salt (knappt)

2 lagerblad

10 hela svartpepparkorn

 

1. Lägg ihop sillfiléerna två och två med skinnsidan utåt.

2. Blanda ströbröd och rågmjöl. Vänd filéerna i blandningen.

3. Blanda ingredienserna till ättikslagen i en kastrull. Värm på medelvärme tills sockret är helt smält. Låt svalna.

4. Stek filéerna på båda sidor i smör tills de är gyllenbruna. Salta efter smak.

5. Placera den stekta sillen i en skål och varva med löken.

6. Häll den avsvalnade lagen över sill och lök. Täck med plastfolie eller lock och låt stå i kylen en vecka innan du äter.