Janssons Frestelse

Klassisk Janssons Frestelse. Vad kan vara godare på julbordet än en krämig, god Janssons Frestelse med mycket ansjovissmak. Inget märkvärdigt, billiga råvaror, men kanske inte direkt bantningsmat med tanke på all vispgrädde. Men ibland får man kosta på sig lite extra kalorier. Julbordet är ett sådant tillfälle. Det går ju lätt att kompensera med mycket motion resten av juldagarna.

 

4 portioner

 

ca 1 kg potatis

1 gul lök

1 burk ansjovisfiléer (125 g)

2 msk ansjovisspad

4 msk flytande margarin

5 dl vispgrädde

4 msk panko ströbröd (eller vanligt ströbröd)

 

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Skala och strimla potatisen grovt i en matberedare. Skala löken och strimla den tillsammans med potatisen.

3. Varva potatis och ansjovisfiléer i en ugnsform. Tillsätt ansjovisspadet. Slå på vispgrädden och ringla över det flytande margarinet. Strö till sist över ströbrödet.

4. Grädda mitt i ugnen i 40-45 minuter eller tills potatisen är mjuka. Håll koll på att ytan inte blir för brun. Lägg då över en aluminiumfolie, löst, de sista minuterna.