Djävulskyckling

Helstekt kyckling tillhör utan tvekan den svenska husmanskosten. I detta recept får vi en lite annorlunda variant än den vanliga kycklingen med potatis och brunsås. Man får en hetare kyckling som smakar ”djävulskt” gott. Servera den styckade kycklingen med ugnsrostade potatisklyftor och paprika. Som sås brukar vi ha turkisk yoghurt eventuellt smaksatt med lite honung och en gnutta salt.

 

4 portioner

 

1 hel kyckling

3 msk smör-rapsolja

1 tsk salt

2 tsk sambal oelek

2 st pressade vitlöksklyftor

2 msk hackad färsk persilja

rivet skal och saft av 1/2 citron

 

1. Sätt ugnen på 250°. Klipp eller skär kycklingen efter ryggbenet. Vik ut och tryck till. Lägg kycklingen med skinnsidan upp på en ugnsplåt.

2. Blanda hälften av smör-rapsolja med salt och sambal oelek. Pensla ovansidan med blandningen.

3. Stek kycklingen mitt i ugnen ca 50 minuter. Sänk temperaturen till 175° efter 15 minuter.

4. Blanda resten av smör-rapsoljan med vitlök, persilja, citronskal och citronsaft. Pensla kycklingen och stek i 5 minuter till.