Medelhavsgratäng

Den här potatis och grönsaksgratängen fungerar utmärkt som en vegetarisk rätt, men kanske ännu mer som ett tillbehör till en lufttorkad skinka eller kyckling. Grönsaksröran under potatistäcket är Medelhavsinspirerat. Kan göras i en stor ugnsform eller i portionsformar.

 

4 portioner

 

Grönsaksröra

1 squash

1 aubergine

1 röd paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

olivolja

300 g tomater

1 tsk sambal oelek

1 kruka basilika

salt

Potatistäcke

500 g mjölig potatis

3 msk smör

1 1/2 dl varm mjölk

2 äggulor

1 dl finriven parmesanost

slat

nymald svartpeppar

Gratinering

1 dl parmesanost

2 msk olivolja

 

1. Skär squash, aubergin, paprika, lök och vitlök i små tärningar eller bitar. Fräs dem mjuka i en gryta med olivolja. 

2. Dela tomaterna och ta bort kärnorna. Skär dem i små bitar och tillsätt dem och sambal oelek. Koka ihop utan lock tills vätskan kokat in. Blanda i strimlad basilika. Smaka av med salt. Låt svalna.

3. Skala och skär potatisen i bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter.

4. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen. Blanda i smöret, den varma mjölken, äggulor och ost. Salta och peppra.

5. Bred ett lager potatismos i botten på en ugnsfast form. Fördela grönsaksröran över. Bred på resten av potatismoset.

6. Strö på ost och ringla över lite olja. Gratinera mitt i ugnen tills moset fått fin färg, 225 grader, ca 20 minuter.