Chèvrepaj med parmaskinka

Paj är alltid perfekt. Det går också att variera i det oändliga. Här har vi gjort en paj med härlig fyllning av parmaskinka, basilika, soltorkade tomater och getost. En enkel men otroligt god paj som passar alla tillfällen. Kanske kan den t.o.m. passa som en bjudrätt eller som en rätt i en större buffè.

 

4 portioner

 

Deg

3 dl vetemjöl

150 g smör el margarin

2 msk vatten

 

Fyllning

6 soltorkade tomater

8 skivor parmaskinka

1/2 kruka basilika

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk salt

150 g tunt skivad getost

3 ägg

2 dl crème fraiche

1 dl mjölk

 

1.Blanda samman vetemjöl och matfett i en matberedare. Tillsätt vatten och låt arbeta samman till en degboll.

2. Svep in degen i plast och låt den vila i kylen ca 30 min.

3. Kavla ut degen mellan två plastfolier så den passar till en pajform med diameter 24 cm, och lägg i pajdegen. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda skalet i cirka 10 min i 225 grader mitt i ugnen.

4. Finhacka de soltorkade tomaterna och basilikan. Dela skinkan i mindre bitar, spara gärna någon skinkskiva till dekoration. Fördela tomater, basilika, vitlök och skinka i det förgräddade pajskalet. Vispa samman ägg, crème fraîche, mjölk och salt så att det blir en klumpfri äggstanning.

5. Häll äggstanningen över pajfyllningen och avsluta med att lägga ner den skivade getosten.

6. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30-35 minuter till dess att äggstanningen har stannat och fått gyllenbrun färg. Toppa pajen med en skinkskiva och lite basilika.

Kommentera