Skaldjurslasagne

Lasagne är supergott i alla former. Vanlig lasagne med köttfärs har alltid varit en favorit, men har på senare år fått konkurrens av vegetarisk lasagne. Nu har ytterligare en lasagne tillkommit som konkurrent. Skaldjurslasagne. Med gräddig sås med räkor och kräftstjärtar kompletterat med laxfilé blir lasagnen himmelskt god. Definitivt en stor konkurrent om förstaplatsen i lasagneligan.

 

4 portioner

 

250 g färska lasagneplattor

6 salladslökar eller 1 färsk gul lök

140 g babyspenat

1/2 tsk chiliflakes

1 msk smör

300 g färsk laxfilé

1/2 tsk salt

125 g mozzarellaost

 

Vitvinssås

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

2 1/2 dl vitt vin

2 1/2 dl vispgrädde

1 dl vatten

2 msk konc skaldjursfond

1 1/2 msk Maizena majsstärkelse

1/2 tsk salt

500 g djupfrysta räkor

1 burk kräftstjärtar i lake (330g)

1/2 dl hackad dill

 

Garnering

citronskivor

salladsblad

några räkor och kräftstjärtar

 

1.Sätt ugnen på 200 g. Tina räkorna. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i lite smör i en kastrull ca 3 min. Tillsätt vin, grädde, vatten och fond. Sjud ca 10 min. Sila och red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Salta.

2. Låt kräftstjärtarna rinna av väl. Blanda ner 2/3 av kräftstjärtar och räkor i såsen. (Resten sparas till garnering) Tillsätt dillen.

3. Ansa och skiva salladslökar tunt. Fräs lök, spenat och chiliflakes i smör 3 min. 

4. Skiva laxen tunt och strö på salt. Varva sås, plattor, spenatröra och lax i en smord ugnsform. Avsluta med sås. Smula på osten. Grädda mitt i ugnen ca 30 min.

5. Vid servering fördelas resten av skaldjuren på lasagnen. Garnera med några salladsblad och ett par citronskivor.

Kommentera