Rostade rotfrukter med farrogryn o ädelostkräm

Det här receptet hittade vi i Allt om Mat. Det är Johanna Westman som gjort receptet från början. Vi har anpassat det lite efter vår smak och vad vi hade tillgång till i kylskåpet. En för oss ny ingrediens, farrogryn, var en trevlig bekantskap. Lite tuggmotstånd och med en lite nötig smak passade alldeles utmärkt i denna sallad. Att det fanns att köpa i vår butik var överraskande positivt.

 

4 portioner

 

250 g farrogryn

3 morötter

2 palsternackor

1 rödlök

1 knippe rädisor

5 msk olivolja

1 citron

1/2 dl basilika

1 krm nymald svartpeppar

1 näve sallad, valfri sort

1 dl persilja

250 g hallon

1/2 dl valnötter

salt och peppar

 

Kräm

100 g gorgonzolaost

2 dl crème fraiche

 

1. Tillaga farrogrynen enligt anvisningar på förpackningen. Spola av med kallt vatten och låt rinna av i en sil.

2. Sätt ugnen på 200 °. Skala och skär rotfrukterna i stavar. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och halvera rädisorna. Lägg rotfrukter, lök och rädisor på en ugnsplåt. Ringla över 3 msk olja och strö på en tsk salt. Blanda ordentligt och rosta dem mitt i ugnen ca 40 minuter.

3. Skölj citronen noga. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda farrogrynen  med basilika, citronskal, citronsaft och 2 msk olja. Krydda med salt och peppar. Blanda med de rostade rotfrukterna. Toppa med persilja, hallon och valnötter.

4. Mixa osten och crème fraichen och servera till salladen.

Lämna ett svar