Kycklingleversallad

Sallad är kanske inte det man förknippar med mörker och vinter. Men nu så här efter jul, kan det vara gott med lite lättare mat. Den här varma salladen passar utmärkt som middag även vintertid. Kycklinglever är väl inte den mest använda styckningsdetaljen i kycklingsortimentet, men har du inte provat det tycker vi det är dags nu. Förväxla det inte med vanlig lever, som inte tillagas i detta hus. Kycklinglever har däremot efter flera års uppehåll åter gjort entré på vårt middagsbord.

6 portioner

 

500 g fryst kycklinglever

1 msk rapsolja

2 timjankvistar

1 vitlöksklyfta

1 tsk flingsalt

2 krm nymald svartpeppar

1 paket bacon (140 g)

100 g valnötter

sallad

100 g ädelost

 

Vinägrett

1 liten schalottenlök

1 tsk dijonsenap

2 msk vit balsamvinäger

2/3 dl olivolja

1 krm salt

Tillbehör

surdegsbröd

 

1. Tina kycklinglevern och låt den rinna av i ett durkslag. Putsa kycklinglevern från fett och hinnor. Stek levern i rapsolja tillsammans med timjan och krossad vitlöksklyfta i ca 3-4 min, så att den precis är genomstekt. Krydda med salt och peppar. Släng bort timjan och vitlök och låt köttet hållas varmt under aluminiumfolie.

2. Skär baconet i små bitar och stek det krispigt i torr panna. Låt rinna av på hushållspapper.

3. Rosta valnötskärnorna 2-3 min i torr panna. Passa noga så de inte bränns. Låt kallna på ett fat. Smula osten i mindre bitar.

Vinägrett

4. Skala och finhacka löken. Vispa ihop den med övriga ingredienser.

5. Lägg salladen på ett fat. Lägg på kycklinglever och bacon. Häll över vinägretten och blanda. Strö på ost och valnötter och servera med bröd.