Blinier

Vi kan ibland känna för att äta något lite mindre till middag. Här är ett sådant exempel, blinier. De påminner om jästa pannkakor som vi åt som barn.

Blinier har sitt ursprung i Ryssland och här använder man oftast bovetemjöl och bakpulver i smeten. Vi har bytt ut bakpulvret mot jäst men använt oss av bovetemjöl. Bovetemjölet kan bytas ut mot vanligt vetemjöl. Man kan använda många olika tillbehör till blinier, vi ger dig några goda exempel.

 

6-8 portioner

 

5 dl mjölk

2 st äggulor

25 g jäst

1 dl vetemjöl

3 dl bovetemjöl

1 tsk salt

50 g margarin

2 st äggvitor

 

Tips på tillbehör:

1. Lätt crème fraiche, lax- eller stenbitsrom och rödlök.

2. Guacamole och räkor.

3. Rökt lax och pepparrotskräm.

 

1. Värm mjölken fingervarm. Smula jästen i en skål och rör ut den med lite av mjölken. När jästen har löst sig slå i resten av mjölken.

2. Blanda ner äggulor, mjöl och salt i mjölken. Vispa till en slät smet. Låt smeten stå i övertäckt i rumstemperatur i en timme.

3. Smält margarinet och låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner det smälta margarinet och de vispade äggvitorna i smeten.

4. Grädda tjocka plättar. Vänd plättarna när de stelnat och ytan blivit porig.

 

Guacamole

3 st avokado

1 st röd chilifrukt, liten

1 st vitlöksklyfta

1 msk koriander, strimlad

½ dl saft av citron

salt

 

1. Dela, skala och kärna ur avokadon.

2. Dela, kärna ur och finhacka chilifrukten. Pressa vitlök och citron.

3. Mixa alla ingredienser utom koriander och salt.

4. Smaksätt med koriander och salt.

 

Pepparrotskräm

1 dl lätt crème fraiche

2 tsk riven pepparrot

1 nypa salt

 

1. Blanda lätt crème fraiche och pepparrot. Smaksätt med salt.

Tips

Blinierna kan göras i förväg och värmas i mitten av ugnen i 150-175 grader i ca 5 min.

Lämna ett svar