Broccolisoppa med krutonger

Broccoli tillhör de grönsaker som kanske inte är speciellt populära. Det är dags för en ändring på det. Det är svårt att hitta en nyttigare grönsak. Så då är det dags att tillaga den så att det blir riktigt gott och kan passa alla tvivlare. Här är en soppa som också innehåller vita bönor som också är nyttigt att ha i sin kost. Toppat med en läcker krutongblandning är det här en riktigt god och nyttig soppa.

 

4 portioner

 

Soppan

500 g färsk broccoli (går också bra med djupfryst som tinas)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

olivolja

1 lit vatten

2 buljongtärningar, grönsaks- eller kycklingbuljong

1 burk cannellinibönor (eller små vita bönor) 400 g

salt

svartpeppar, nymald

 

Krutonger

 2 rejäla skivor surdegsbröd

1 vitlöksklyfta, pressad

50 g hasselnötter, hackade

olivolja

 

1 kruka färsk basilika

1 dl grovriven pecorino- eller parmesanost

1. Skala och hacka lök och vitlök. Skär broccolin i bitar.

2. Mjukstek lök och vitlök i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt broccolin och låt fräsa med någon minut. Häll på vatten och buljongtärning. Koka under lock tills broccolin är mjuk, ca 12-15 minuter.

3. Skölj bönorna och låt rinna av. Blanda ner dem i soppan när ungefär hälften av koktiden återstår.

4. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.

5. Skär brödet i tärningar. Stek bröd, vitlök och nötter i olivolja tills det har fin färg.

6. Ta från värmen och blanda i strimlad basilika och ost.

7. Slå upp soppan i skålar och toppa med krutongblandningen och lite extra riven ost.