Broccolisoppa

Broccoli är en grönsak som på senare år fått ett allt bättre rykte. De har visat sig att det är en av våra mest nyttiga grönsaker med massor av vitaminer, mineraler och antioxidanter. För ett antal år sedan var broccoli bland det värsta jag kunde tänka mig och kunde under inga omständigheter tänka mig att äta det. Men man skall inte vara sämre än att man kan ändra sig. Numera äter jag gärna broccoli. T.o.m. som soppa.

 

4 portioner

 

500 g broccoli, djupfryst

l st purjolök

2 ½ dl havregrädde

7 ½ dl kycklingbuljong, (vatten + buljongtärning)

½ tsk sambal oelek

½ tsk franska örter

salt och peppar

rotfruktschips

surdegsbaugette

 

1. Tina broccolin. Ansa och skiva purjolöken.

2. Fräs broccolin och drygt hälften av purjolöken i lite olja  i en stor kastrull, ca 2-3 min.

3. Tillsätt buljong och grädde. Låt koka under lock ca 15 min tills broccolin är riktigt mjuk.

4. Mixa soppan slät. Smaka av med sambal oelek, örtkryddor, salt och peppar.

5. Fräs resten av purjolöken och ca 1 dl grovkrossade rotfruktschips i lite olja.

6. Servera soppan med bröd och purjo-och rotfruktsfräset.