Tagliatelle med köttfärssås

Spagetti och köttfärssås är en av de vanligaste rätterna på våra svenska middagsbord. På lite finare språk kallas det ”Spagetti Bolognese”. Om du kommer till Bologna skall du inte fråga efter detta. Här beställer man Tagliatelle al ragù eller ”Tagliatelle Bolognese”. Dessutom har köttfärssåsen en lite ”vuxnare” smak. Prova vårt recept, det kanske går hem hos barnen också.

 

4-6 portioner

 

500 g blandfärs

200 g kycklinglever

140 g bacon eller pancetta

1 gul lök

1-2 morötter

1 selleristjälk

2 vitlöksklyftor, pressade

400 g krossade tomater

1 hönsbuljongtärning

2½ dl rött vin

2 dl vatten

salt, peppar, rosmarin och timjan

smör eller olja att steka i

125 g färsk tagliatelle per person

riven parmesanost

 

1. Skala och hacka löken fint. Skölj och skala morot, skölj selleri och finhacka allt. Fräs lök och grönsaker tills de börjar mjukna. Lägg över i en stor gryta.

2. Klipp baconet i strimlor och skär kycklinglevern i små bitar.

3. Stek färs, bacon och kycklinglever var för sig tills det fått fin färg och lägg över allt i grytan med grönsaksblandningen.

4. Tillsätt vitlök, krossade tomater, buljongtärning, vin och vatten.

5. Sjud under lock 1½-2 timmar och rör om då och då.

6. Smaksätt med salt, peppar, rosmarin och timjan.

7. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

 

Servera pasta och köttfärssås med riven