Laxterrin

Att sätta ihop en buffé är kanske inte det lättaste. Vi brukar samla på oss olika recept som vi hittar i tidningar och på nätet, och ta fram när det är dags att sätta ihop en buffé. Det här receptet hittade vi i Allt om Mat för en del år sedan, men av någon anledning har vi inte provat det förrän nyligen. Nu har vi provat det och det är ett gott bidrag till en buffé. Serveras med en blomkålsmousse som smälter i munnen. Kanske det kan vara ett bidrag till julbordet?.

 

20 bitar

 

6 gelatinblad

1 dl grovkornig senap

1 dl dijonsenap

1 dl crème fraiche

500 g rökt lax. tunna skivor

500 g gravad lax, tunna skivor

 

Blomkålsmousse

2 blomkålshuvuden

1 vitlöksklyfta

1 lit mjölk

2 dl crème fraiche

1 tsk salt

1 dl vispgrädde

 

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min.

2. Blanda de båda senapssorterna med crème fraiche i en kastrull. Värm det på svag värme. Lyft upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Smält dem försiktigt under omrörning i blandningen.

3. Skölj en 1 1/2 liters brödform i kallt vatten och klä formen med plastfolie.

Varva rökt och gravad lax- Pensla med senapsblandningen mellan varje lager. Ställ formen i kylen med press (t ex ett mjölkpaket) ovanpå laxterrinen. Låt stå 6-8 timmar.

4. Frys terrinen ca en timme så går det lättare att skära upp i fyrkanter.

5. Ansa och skär blomkålen i buketter. Koka den och vitlök riktigt mjuk

i mjölken, ca 15 min.

6. Häll av mjölken. Mixa blomkålen och vitlöksklyftan helt slät med crème fraiche. Smaka av med salt. Låt kallna i kylen.

7. Vispa grädden och vänd ner den i moussen precis före servering.