Nyårsmeny

Nyår är en av årets stora festhögtider. Då vill man ha riktigt god och lite lyxig mat. Den här trerättersmenyn är lyxig och passar utmärkt till nyår. Vi äter inte oxfilé ofta, men just till nyår smakar det extra bra. Tillsammans med ett gott vin kan man njuta en lång nyårsmiddag, kanske ända till 12-slaget när det är dags att skåla in det nya året.

 

6 portioner

 

Förrätt

Fiskpaté

12-15 skivor

400 g fiskfilé (torsk eller kolja)

150 g färskrökt lax

150 g räkor med skal

1 msk rumsvarmt margarin

3 dl vispgrädde

1 dl mjölk

2 ägg

1 msk vetemjöl

1 1/2 tsk salt

1 krm peppar

 

Tillbehör vid servering

räkor

dill

citronskiva

en klick creme fraiche

en klick laxrom

1. Skär fiskfilén i mindre bitar. Lägg dem i matberedaren tillsammans med salt, peppar, mjöl, rumsvarmt margarin och äggulor. Späd med grädden och mjölken och låt maskinen jobba tills smeten är slät och porös ca 1-2 min.

2. Skär laxen i strimlor. Skala räkorna och dela dela dem i mindre bitar. Vispa äggvitorna till fast skum.

3. Rör ner laxstrimlor, räkor och äggvita i fiskfärsen.

4. Häll smeten i en smord 1 1/2 liters form. Täck formen med aluminiumfolie.

5. Grädda fiskfärsen i vattenbad i ugn, 200°, ca 1 tim eller tills den känns fast och fin.

6. Låt patén kallna i sin form innan den stjälps upp och skivas.

7. Servera fiskpatén med tillbehör enligt bild.

 

Varmrätt (Se bild ovan)

Oxfilé med spanska smaker

1 kg oxfilé

1 1/2 tsk salt

1 1/2 msk smör

1 1/2 kg rotfrukter (potatis, morötter, palsternacka och några kvisttomater)

2 tsk torkad timjan

1 1/2 tsk flingsalt

olivolja

 

Chilismör

100 g smör

1 1/2 tsk sambal oelek

1 1/2 pressad vitlöksklyfta

1/2 dl hackad färsk persilja

 

Portvinssås

2 schalottenlökar

1 msk + 1 msk smör

3 dl rött portvin

1 1/2 dl vatten

2 msk konc oxfond

1 msk strösocker

1 msk tomatpuré

1 tsk vitvinsvinäger

1 krm timjan

2 msk Maizena majsstärkelse

1 krm salt

 

1. Sätt ugnen på 175°. Salta och bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Färdigstek köttet i mitten av ugnen ca 35 min tills köttets innertemperatur är 55-60° beroende på hur rött kött du vill ha.

2. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Lägg dem i en plastpåse. Häll på olivolja och timjan. Blanda runt rotfrukterna i plastpåsen. Häll ut dem i en långpanna med bakplåtspapper och salta. Stek i mitten av ugnen 200° ca 30 minuter. När det återstår 5 minuter lägg in kvisttomaterna.

3. Rör ihop chilismöret. Skiva köttet och lägg det ovanpå rotfrukterna . Strö över flingsalt och klicka på chilismöret. Öka ugnen till 250 °. Gratinera i mitten av ugnen ca 5 min.

 

Portvinssås

4. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig i 1 msk smör ca 3 min. Tillsätt portvin, vatten, fond, socker, tomatpuré, vinäger och timjan. Låt såsen koka utan lock tills ca 3 dl återstår.

5. Red såsen med majsstärkelse utrörd i lite av såsen. Koka upp snabbt. Krydda med salt och vispa i 1 msk smör och värm upp såsen före servering

 

Dessert

Chokladmousse med salt kolasås och muscovadorostad kokos

100 g mörk choklad

2 äggulor

1/2 dl muscovadorörsocker

1 msk vatten

3 dl vispgrädde

 

Kolasås

2 msk strösocker

1 dl vispgrädde

1 msk glykossirap

1 krm salt

 

Kokos

25 g smör

1 dl riven kokos

2 msk ljust muscovadorörsocker

1 msk kakao

 

Kolasås

1. Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Häll över grädden och koka tills sockret smält. Blanda ner glykossirap och salt. Koka ca 1 minut. Låt såsen kallna.

 

Mousse

2. Hacka chokladen och smält den i micro eller över vattenbad.

3. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Blanda i choklad och vatten. Vispa grädden löst och vänd ner den i chokladen.

4. Fördela hälften av moussen i glas. Ringla över lite av kolasåsen. Fyll på med resterande mousse och ringla över resten av kolasåsen. Ställ i kylen ca 3 tim.

 

Kokos

5. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt kokos, socker och kakao och fräs under omrörning ca 3 min. Passa noga så att det inte blir bränt. Häll upp fräset på ett bakplåtspapper och låt kallna.

6. Strö kokosfräs över moussen och servera.