Citroncheesecake med blåbär

Med ingredienser som färskost och vallmofrön kan man inte tro ett det kan bli en så smaskig dessert. Men det blir det. Med en del socker och annat blir det en cheesecake så god som bara en cheesecake kan bli. Om du har plockat egna blåbär i skogen går det givetvis lika bra att använda dessa till såsen.

 

8 bitar

150 g digestivekex (ca 11-12 st)

50 g smör eller margarin

600 g Philadelfiaost

3 st ägg

1 st äggula

3 dl crème fraiche

1½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

rivet skal och juice av 1 citron

1 msk blått vallmofrö

 

Blåbärssås

275 g blåbär djupfrysta

4 msk vaniljsocker

2 msk citronjuice

 

1. Smörj en springform 21-22 cm i diameter. Smält smöret. Krossa digestivekexen. Blanda och packa i ett jämnt lager i formen. Baka i ugnen i 150 grader ca 5 min.

2. Blanda ost, ägg, äggula, crème fraiche, strösocker, vaniljsocker och citronskal och citronjuice. Vispa ihop eller kör allt i en matberedare till slät smet.

3. Häll smeten i formen. Strö över vallmofröna och baka i 150 grader ca 40 min.

Höj värmen till 175 grader och baka ytterligare 5 min tills kakan får en svag gyllene yta. Låt kakan svalna.

4. Blanda blåbär, vaniljsocker och citronjuice en kastrull. Koka ihop tills bären är mjuka och såsen är lite simmig.

5. Låt svalna och servera till cheesecaken.