Annas Klenäter

Ingen högtid har så många traditioner som julen. För oss är en av dessa att baka klenäter. Det var något som våra föräldrar gjorde efter samma recept, och det är minst hundra år gammalt. Därför ingår Renat (sprit) som en ingrediens. Självklart kan du utesluta detta om du vill. Klenäter är ett gammalt bakverk som du inte behöver ugn för att baka. Istället friteras de i kokosfett på spisen.

 

50-60 st

 

3 st ägg

1½ hg socker

1½ hg smör normalsaltat

5 hg vetemjöl

1 msk renat brännvin eller konjak

500 g kokosfett

 

Garnering

Florsocker

 

1. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt det svalna.

2. Blanda ner det mesta av mjölet, det avsvalnade smöret och brännvinet i äggsmeten. Arbeta samman allt till en smidig deg. Lägg degen i plastfolie och lägg den i kylen och låt den vila, gärna över natten.

3. Ta fram degen och låt mjukna något. Dela den i 4 delar. Kavla ut en del av degen tunt och dela den med hjälp av en sporre. Gör en skåra i mitten på varje bit och trä den ena delen igenom skåran.

4. Hetta upp kokosfettet i en stor gryta. Prova med en liten bit av degen att fettet är lagom varmt. Det ska fräsa lite runt degen så den blir guldgul på ca 1 min. Då är det dags att börja friteringen. Ta inte för många i taget. Använd hålslev att ta upp dem med. Låt rinna av på hushållspapper.

5. Sikta över florsocker.

OBS! Var försiktig så inte kokosfettet blir för varmt, då kan det börja brinna. Ha ett lock tillhands om olyckan skulle vara framme.