Gratäng med potatis, gulbetor och getost

 Att hitta bra vegetariska recept är svårt. Att få goda smaker med enbart olika grönsaker är inte lätt. Därför blir vi extra glada när vi hittar något som smakar gott. Den här gratängen kanske verkar som en lite mer komplicerad potatisgratäng, och det är det också. Men det är lite mer än en potatisgratäng. Den håller faktiskt smakmässigt för att äta som en solorätt. Självklart kan man, om man inte är ute efter att äta vegetariskt, äta den tillsammans med t.e.x lite lufttorkad skinka.

 

4 portioner

 

600 g potatis

35 g rumsvarmt smör+

smör till formen

1 vitlöksklyfta

3 gulbetor

2 dl crème fraiche

2 dl grädde

100 g getost

60 g parmesanost

5 msk panko eller ströbröd

2 tsk timjan

Rostade pumpakärnor

salt och peppar

 

1. Sätt ugnen på 175 °.

2. Skala och skiva potatis och gulbetor i tunna skivor med en mandolin eller matberedare. Smörj en ugnsform med smör.

3. Bred ut hälften av potatisen över hela botten på formen. Pressa vitlöksklyftan över potatisen. Salta och peppra. Lägg på ett lager med gulbetorna. Vispa ihop crème fraichen och grädden och häll hälften över gulbetorna.

4. Lägg på resten av potatisen och häll över resten av crème fraiche/gräddblandningen.

5. Riv ostarna och blanda med panko och timjan. Strö blandningen över gratängen och toppa med några klickar smör. 

6. Grädda drygt en timme i nedre delen av ugnen tills gratängen är gyllenbrun och potatis och gulbetor känns mjuka. Täck över med aluminiumfolie om den blir lagom gyllenbrun innan potatis och gulbetor blivit mjuka.

7. Strö över rostade pumpakärnor före servering.