Brantevikssill

Jag vet inte om Brantevik är mest känd för sin sill, men den som en gång smakat Brantevikssill med den goda söta smaken glömmer aldrig Brantevik. Även de som inte är sillälskare brukar gilla den här inläggningen. Det som skiljer detta skånska recept från andra sillinläggningar är sockermängden, som ger den rätta smaken. Receptet har under senare år spritts via Skånska SillaAcademien, en samling farbröder som älskar att sprida sillkunskap till folk i Skåne.

 

1 kg sillfiléer

 

Lag

 

7 dl vatten

2 grader ättika (Perstorps 24%)

¾ dl salt

Kryddblandning

5 dl socker

40 st vitpepparkorn

2 st gula lökar, stora

2 st röda lökar, stora

1 msk citronpeppar

2 st lagerblad, normalstora

rikligt med dill

 

1. Drag av skinnet på filéerna.

2. Koka upp ingredienserna till lagen. Låt den kallna.

3. Lägg ner sillfiléerna i den kalla lagen. Låt dem stå kallt ett dygn.

4. Tag upp sillfiléerna och låt dem rinna av.

5. Skala och hacka löken. Krossa vitpepparkornen. Klipp dillen. Blanda samman alla ingredienserna till kryddblandningen.

6. Varva sillen med kryddblandningen i en väl rengjord glasburk. Ställ burken kallt minst 4-5 dagar, gärna längre.