Potatiskaka

Potatis har alltid varit en basvara i det svenska köket. Konkurrensen med pasta, ris, bulgur och andra nya produkter har gjort att många väljer bort potatisen. Vi har trots konkurrensen från annat fortsatt att äta en hel del potatis. Potatis kan ju varieras på så många sätt. Den här potatiskakan som vi hittade i Allt om Mat för många år sedan är ett utmärkt exempel på variation. En godare potatisvariant får man leta efter. Eftersom den tar lite tid att laga, kanske den passar bäst till en bit oxfilé eller annat fint kött som man inte äter till vardags. En stor fördel är att man kan laga till den dagen innan man skall servera den och bara värma den när det är dags att äta.

 

10 portioner

 

Potatiskaka

 

800 g potatis (fast)

2 msk smör

1 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

 

Grönsaksmos

 

750 g potatis (mjölig)

2-3 morötter

2-3 palsternackor (250 g)

1 dl vispgrädde

25 g smör

1 tsk salt

1 krm nymald vitpeppar

 

Svampröra

 

500 g färska champinjoner

4-5 salladslökar

1 msk smör

2 tsk tryffelolja

½ tsk salt

1 krm nymald vitpeppar

 

Till garnering

 

Färska örter

 

Potatiskaka

1. Skala och skär den fasta potatisen tunt i en matberedare. Smält hälften av smöret i en stekpanna (ø 24 cm). Lägg i hälften av potatisen och strö på salt och peppar.

2. Vrid ner värmen till medelvärme och stek potatisen mjuk under lock utan omrörning ca 15 min. Vänd kakan med hjälp av en tallrik eller lock och stek andra sidan frasig i 3-4 min.

3. stek på samma sätt ytterligare en potatiskaka med resten av potatisen och smöret.

Grönsaksmos

4. Skala den mjöliga potatisen, morötter och palsternackor. Skär dem i ganska grova bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 10 min. Mosa rotsakerna grovt med grädde och smör. Smaka av med salt och peppar.

Svampröra

5. Ansa champinjoner och lök. Skär svampen i skivor och stek i smör tills vätskan försvunnit. Tillsätt lök och tryffelolja och stek ytterligare 2 min under omrörning. Salta och peppra.

6. Lägg en potatiskaka i botten på en form med löstagbar kant (ø 24 cm). Lägg på hälften av moset, sedan svampröran. Fyll på med resten av moset och till sist en potatiskaka. Packa ganska hårt och täck över med plastfolie. Låt formen stå i kylen över natten.

Vid servering

7. Ta loss kanten på formen och skär kakan i 10 delar med en vass kniv när kakan är kall. Låt kakan bli rumstempererad och värm den sedan under folie mitt i ugnen i 175° ca 30 minuter.