Festfin fläskfilé

Vi äter mindre och mindre helt kött av fläsk och nöt numera. Det blir mer av kyckling och fisk istället. När vi någon gång vill ha helt kött blir det ofta fläskfilé. Det finns många recept att välja på och det går inte att misslyckas med fläskfilé. Vad vi vill ha är en rätt med lite smak. Det här receptet har det vi gillar.

 

4 portioner

 

600 g fläskfilé

200 g champinjoner, färska

1 st gul lök, liten

1 påse bearnaisesås

salt, peppar

1 kg potatis, mjölig

1 dl mjölk

1 st ägg

2 msk margarin

salt, peppar

 

1. Skala potatisen och skär dem i mindre bitar. Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och ånga av dem. Mosa potatisen, späd med mjölken och blanda ner ägget. Smaksätt med salt och peppar.

2. Putsa fläskfilén och skär den i ca 2 cm tjocka skivor. Platta till skivorna något. Bryn fläskfilén på båda sidorna.

3. Putsa svampen och dela den i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök så det får fin färg.

3. Gör bearnaisesås enl. anvisningen på förpackningen.

4. Smörj en eldfast form och lägg de brynta fläskfiléskivorna mitt på fatet och lägg svamp- och lökröran ovanpå.

5. Spritsa potatismos längs med långsidorna i formen. Häll bearnaisesåsen över kött och svamp.

6. Gratinera mitt i ugnen i 250 grader ca 10-15 min.