Shakshuka

Vi tillhör dem som gillade Mandelmanns på TV. Vi har varit på besök i deras paradis på Österlen, och tyckte att det var en riktig idyll. Även Maris matlagning var tilltalande. Enkla rena råvaror och enkla recept med inspiration från olika delar av världen. Den här rätten har sitt ursprung i Mellanöstern och blev precis så god som vi tyckte oss se på TV. 

 

4 portioner

 

5-6 stora tomater (gärna bifftomater)

1 purjolök

2-3 klyftor vitlök

0.5 tsk spiskummin

1 dl rapsolja

4 tsk honung

3 msk hackad persilja (+ lite till servering)

1 msk färsk timjan

3 lagerblad

1/2 chilifrukt, urkärnad och hackad

salt och peppar

vatten

4 ägg

Vitt surdegsbröd

 

1.Tärna tomaterna, skölj och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken.

2. Rosta spiskummin i en gryta. Häll på oljan, tillsätt vitlöken och löken, fräs till det mjuknat. Blanda ner honung och persilja.

3. Tillsätt tomattärningarna, lagerbladen, timjan och chilin, rör om och krydda med salt och peppar. Låt koka i 20 minuter. Häll på vatten, det behövs så att såsen inte kokar torrt. Den skall vara såsig men  med lite fast konsistens. 

4. Värm ugnen till 200 grader.

5. Häll såsen i en ugnsform. Knäck äggen i formen, salta och peppra och ställ in formen i ugnen. Grädda shakshukan i 5-10 minuter tills äggen har stelnat.

6. Servera med lit hackad persilja och ett vitt surdegsbröd.