Äppelmos och äppelmarmelad

Fallfrukt är utmärkt

Om du har egna äppelträd vet du att många äpplen trillar ner från träden innan du hunnit plocka. Denna fallfrukt slänger säkert de flesta. Men varför inte ta tillvara den och göra äppelmos eller äppelmarmelad. Skär bara bort allt kantstött och alla maskhål, så är det helt perfekt till mos och marmelad.

Enkla recept

Det är jätteenkelt att göra mos och marmelad. Det är bara att koka och hälla upp. Ett tips för att äpplena inte skall bli missfärgade medan du skalar och skär, är att lägga äppelbitarna i en skål med vatten där du pressat i citronsaft. Man kan också använda askorbinsyra för att förhindra missfärgning, men det tycker vi inte är nödvändigt.

Äppelmos

Sockermängden är avgörande för hur länge moset håller. Ju mer socker, ju längre hållbarhet. Du kan också använda atamon för att förlänga hållbarheten. Utan atamon håller moset ca 2 veckor i kylskåp, lite beroende på hur tättslutande burkar du använder. Det går dessutom utmärkt att frysa äppelmoset så kan du spara det länge. Smaka dig fram till lämplig sockermängd. Det beror på vilken sorts äpple du har och hur du vill att det skall smaka.

ca 1 l färdigt mos

 

2 kg äpple

1,5 dl vatten

2 dl socker

 

1. Skala och kärna ur äpplena och dela i mindre bitar.

2. Lägg äpplena i en gryta och häll över vattnet.

3. Koka i 15-20 min tills äpplena är riktigt mjuka.

4. Mixa äpplena med en handmixer till en slät konsistens.

5. Tillsätt sockret och koka upp igen. Låt sjuda ca 3 min.

6. Häll upp på rena burkar.

Äppelmarmelad

20160912_0022Till äppelmarmeladen använder vi syltsocker istället för vanligt strösocker. Då får du automatiskt en marmelad som håller längre. I syltsockret finns pektin, citronsyra o kaliumsorbat. Ju längre du kokar äpplena, ju stelare blir marmeladen. Vi använder bara halva sockermängden för lättsockrad variant av marmelad. Det passar oss bäst.

 

 

 

ca 1 l marmelad

 

1 kg skalade och urkärnade äpple

0,5 kg syltsocker

1 st vaniljstång

 

1. Skär äpplena i mindre bitar och dela vaniljstången.

2. Lägg äpple och vaniljstång i en gryta och häll över sockret.

3. Koka under omrörning 8-10 minuter tills äpplena är riktigt mjuka.

4. Ta upp vaniljstången och mixa äpplena med en handmixer till en slät konsistens.

5. Häll upp på rena burkar.