Biff Stroganoff

Här kommer en riktig klassiker som det är många år sedan vi lagade. Vi har som alltid gjort vår egen variant med lövbiff. Om man slår upp namnet i Wikipedia får man lära sig följande:

Biff Stroganoff är en maträtt med rötter i Ryssland, skapad av en kock som vann en matlagningstävling i Sankt Petersburg med denna rätt. Rätten tillagas av nötkött, exempelvis oxfilè eller utskuren biff, som skärs i strimlor. Köttet bräseras med grädde, tomatpurè samt lök och senap. Biff Stroganoff är troligen uppkallad efter en rysk 1700-talsgreve vid namn Stroganof. Greven, som var gourmet men också tandlös, bad kocken att skära köttet i små bitar.” 

 

4 portioner

 

500 g lövbiff

1 normalstor lök

2 msk tomatpurè

2 tsk dijonsenap

1 msk kalvfond

2 1/2 dl vispgrädde

1/2 dl creme fraiche

salt

peppar

persilja

 

1. Hacka löken fint. Stek den tillsammans med tomatpurén så att löken blir mjuk i en liten stekpanna.

2. Strimla köttet och bryn det lätt så det får färg på hög värme. Bryn lite kött i taget så att det får fin färg och inte blir kokt. Lägg köttet åt sidan.

3. Lägg över löken i det stekjärnet som du brynt köttet i . Skölj ur med lite vatten.Tillsätt grädde, creme fraiche och kalvfond. Koka ihop och låt koka i 5 minuter. När det kokat ihop tillsätt senap och köttet. Rör ihop och låt koka upp max 1 minut. Garnera med lite klippt persilja.

4. Servera med ris och en sallad.