Falukorv på höjden

Falukorv är kanske inte vår direkta favoritmat. Så är det nog inte i de flesta familjer. Vi lagar naturligtvis falukorv ibland, och då skall det smaka extra gott. Det går att få till en bra falukorvsrätt med tillbehör som höjer smaken. Här har falukorven fått sällskap av äpple, tomat, lök och ett gott mos med persilja. Det blev faktiskt riktigt smarrigt.

 

4 portioner

 

600 g falukorv

2 st äpple

4 st vårlök

4 st tomat

senap

2 dl riven ost

1 kg potatis, mjölig

1, 5 dl mjölk

1 dl persilja, hackad

salt och peppar

 

1. Skala och skiva potatisen. Koka i lättsaltat vatten 15-20 min. eller tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Mosa potatisen, blanda i mjölken och den hackade persiljan och vispa till ett luftigt mos. Smaksätt med salt och peppar.

2. Under tiden potatisen kokar, skiva falukorven i cm-stora skivor. Skala och finhacka äpplena. Skiva vårlöken i tunt. Kärna ur och hacka tomaterna. Blanda allt i en skål.

3. Lägg ett lager falukorv i en smord eldfast form. Fördela lite av grönsaksröran över korvskivorna. Lägg en korvskiva ovanpå varje. Toppa varje falukorvshög med valfri senap. Strö över riven ost. Den överblivna grönsaksröran fördelas runt om korven.

4. Stek i ugn i 200 grader 15-20 min.