Franskbrödbullar

Nuförtiden har vi tillgång till nybakade bullar i många livsmedelsbutiker. De gör att vi inte bakar bullar lika ofta. Ibland kan det dock vara gott med hembakta bullar. Det här ett recept som är enkelt och som ger dig nybakade bullar som konkurrerar med bake-off bullarna i butiken.

 

5 dl vatten

50 g jäst

50 g smör, rumstempererat

1 tsk salt

1 msk socker

12-13 dl vetemjöl special

 

Pensling

ägg

vallmofrö, vita och blå

 

1. Värm vattnet fingervarmt ( ca 37° ). Smula ner jästen i assistentens skål. Häll över lite av det ljumma vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet. 

2. Tillsätt smöret, salt, socker och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen. Kör degen ca 10 minuter i hushållsassistenten så att den blir blank och släpper från skålen.

3. Pudra över lite mjöl och täck över med locket till assistenten eller plastfolie. Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter.

4. Sätt ugnen på 250°.

5. Ta upp degen, när den jäst färdigt, på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i fyra delar.

6. Dela varje del i 6 lika stora bitar. Forma varje bit till en bulle genom att rulla den mot bordet. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk ytterligare 30 minuter.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler under handduk.