Nu i adventstid är det dags för glöggmingel. Vi gjorde ett par extra tilltugg utöver det numera obligatoriska. Med obligatoriskt menar jag naturligtvis pepparkakor med ädelost och en liten klick sylt av fikon, päron eller äpple. Våra extra tilltugg blev i år Getostbollar med mandel och pepparkakssmulor och Pizza med västerbottenost och havtorn. Vi hittade getostbollarna på en pepparkaksförpackning och har bara justerat lite efter egen smak. Var pizzan har sitt ursprung minns jag inte.
Getostbollar med mandel och pepparkakssmulor
15 st
150 g getost
2 msk färskost
0,25 dl mandel
10 pepparkakor
1. Blanda getosten och färskosten till en hård smet.
2. Forma små bullar av smeten.
3. Mixa mandel och pepparkakor till fina smulor och rulla bollarna i smulorna.
Pizza med västerbottenost och havtorn
Vi använde samma deg som vi alltid gör till pizza. Den hittar du här.
Fyllning
4 dl grovriven västerbottenost
2 päron
1 dl fryst havtorn
2 krm chiliflakes
1 tsk torkad timjan
flingsalt
1. När du kavlat ut degen lägger du på ost, tunt skivat päron, havtorn, chiliflakes, timjan och krydda med flingsaltet.
2. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter, 250 °.