Granola

Granola. Är det ett annat namn på müsli? Ja, nästan. Skillnaden är att man tillsätter lite fett och lite sött och sen ugnsrostar alltsammans. Det gör granolan lite knaprigare och godare än müsli. Tycker vi i alla fall. Du kan givetvis byta ut innehållet efter behag. Linfrö istället för chiafrö, vanlig sirap istället för agave, tranbär eller torkade blåbär istället för aprikoser. Variationerna är många. En sak som är gemensam är att det är gott och nyttigt med hemgjord granola på filen eller yoghurten istället för de müslivarianter du hittar på butikshyllan.

 

1,5 liter

 

6 dl havregryn

2 dl grovhackade hasselnötter

1 dl pumpakärnor

1 dl sesamfrö

1 dl solrosfrö

1 dl chiafrö

2 dl kokoschips

3 msk agavesirap

2 msk mald kanel

10 st torkade aprikoser

2 msk kokosolja

20161010_000420161010_0005

 

1. Blanda alla ingredienser utom aprikoserna i en stor skål. Häll ut blandningen på ett bakplåtspapper i en långpanna.

2. Rosta granolan i ugnen, 150° ca 20 minuter. Rör om ett par gånger så att garnolan inte blir bränd.

3. Ta ut långpannan och tillsätt de grovt hackade aprikoserna. Låt svalna och häll upp granolan i en burk med lock. Förvaras svalt.