Gratinerad torskfilè med tomat och kryddor

En god fiskrätt med sina rötter i Italien. Vi använde torkad timjan och djupfryst persilja, men om du har, blir det inte sämre med färsk persilja och färsk timjan. I originalreceptet användes sardellfilèer, men eftersom vi gillar ansjovis bättre, valde vi det, och det blev bra. Torsken kan också bytas ut mot någon annan fisk t.ex kolja eller sej.

 

4 portioner

 

800 g torskfilè

1 dl ströbröd

1 liten vitlöksklyfta, pressad

1 dl finhackad persilja

1 msk torkad timjan

1 dl parmesanost

1 dl olivolja

svartpeppar

salt

400 g körsbärstomater

1 stor burk ansjovisfilèer

2 msk kapris

2 msk finhackad persilja

0,5 tsk salt

3 msk olivolja

 

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Smörj en ugnsform och lägg fisken i mitten av formen. Salta och peppra fisken. 

3. Blanda ströbröd, pressad vitlök, persilja, timjan, parmesanost och olivolja i en skål.

3. Fördela ströbrödsblandningen på fisken och droppa över lite olivolja.

4. Dela tomaterna i halvor och blanda med ansjovis, kapris, persilja och salt i en skål. Lägg tomatröran på båda sidor om fisken.

5. Ställ formen mitt i ugnen ca 15-20 minuter.

6. Servera fisken med ris och eventuellt en sallad vid sidan av.