Hallon- och mascarponefyllda vetesnäckor

Vi har alltid vetebullar av något slag i frysen. Oftast är det kardemumma- eller kanelsnäckor, men ibland provar vi något lite extra. Dessa snäckor är ett exempel på det. Det är verkligen lite extra. Det enda kruxet är att de är lite svåra att rulla samman. Men som alltid övning ger färdighet. 

 

ca 50 st

 

50 g jäst för söta degar

5 dl mjölk

2 ägg

1 1/2 dl vit sirap

1/2 tsk salt

1 1/2 tsk nystött kardemumma

150 g rumsvarmt smör

ca 16 dl vetemjöl

 

Fyllning

100 g rumsvarmt smör

250 g mascarponeost

1 1/2 dl hallonsylt

 

Pensling och garnering

1 ägg

pärlsocker

 

1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt den i bunken. Rör tills jästen är upplöst.

2. Tillsätt ägg, sirap, salt, och kardemumma. Klicka i matfettet och blanda ner 14 dl av vetemjölet. Arbeta snabbt samman till en slät men ganska lös deg. Täck med bakduk och låt vila i ca 30 minuter.

3. Tillsätt det resterande mjölet och arbeta degen blank och smidig.

4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar, Kavla bitarna rektangulära och bre på matfettet ovanpå.  Fortsätt med mascarponeosten och till sist hallonsylten.

5. Rulla ihop varje längd och skär ca 25 skivor per längd. Lägg dem i pappersbakformar med snittytan upp. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.

6. Sätt ugnen på 250°.

7. Vispa ägget lätt och pensla de färdigjästa bullarna med äggvispet. Strö över pärlsocker.

8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter.