Helstekt fläskytterfilé med krossad potatis och örtsmör

En riktig söndagsmiddag med fläskytterfilé, som är ett billigare alternativ än fläskfilé. Vi använde en obehandlad fläskytterfilé, men det finns också marinerad fläskytterfilé som blir extra mör. Lägg den ändå i marinad, det gör den bara ännu godare.

 

4 portioner

 

600 g fläskytterfilé

1/2 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

2 msk smör & olivolja

 

Marinad

2 msk olivolja

2 msk japansk soja

1 msk flytande honung

1 msk balsamvinäger

2 vitlöksklyftor

 

Örtsmör

100 g smör

1 msk torkade franska örter

2 krm salt

1 krm nymald svartpeppar

 

Tillbehör

800 g potatis, fast

500 g morötter, färska

1/2 tsk salt

persilja, hackad

 

1. Börja med marinaden. Blanda olja, soja, honung och balsamvinäger i en skål. Skala och pressa i vitlöken.

2. Ta bort fett och ev senor på fläskytterfilé. Lägg den i en plastpåse tillsammans med marinaden. Låt gärna ligga över natten i kylen.

3. Nu är det dags att börja tillagningen. Sätt ugnen på 175 °  och ta fram, smöret till örtsmöret och lägg i rumstemperatur.

4. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja och bryn fläskytterfilé runt om på hög värme så den får fin gyllenbrun stekyta. Salta och peppra. Lägg över filén i en ugnsfast form. Stick in en ugnstermometer och sätt in i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills filén fått en innertemperatur på ca 68 °.

5. Skala potatisen och koka den mjuk. Krossa den med en gaffel i samband med serveringen.

6. Skala morötterna och skär dem i stavar. Koka i lättsaltat vatten ca 4-5 minuter.

7. Örtsmör. Blanda samman smöret med örtkryddan och smaka av med salt och peppar.

8. Ta ut köttet när det är klart och låt det vila i folie en stund innan du skivar det.

9. Servera fläskytterfilén med krossad potatis, de kokta morötterna och det goda örtsmöret. Garnera med lite persilja.

Lämna ett svar