Kardemummabullar

Vad doftar godare än nybakat, och vad smakar bättre än hembakat? Vi försöker alltid att ha hembakade bullar i frysen när vi blir sugna på en fika. Här bjuder vi på ett recept på kardemummabullar. Visst tar det en stund att baka, men nöjet att äta en bulle som är absolut nybakad ger valuta för den tid det tar. Gillar du inte kardemumma kan du givetvis byta det mot kanel. Hoppa inte över mandelmassan den gör att det blir mycket saftigare och godare.

 

ca 48 st

 

50 g jäst

150g smör

5 dl mjölk

1 ½ dl strösocker

2-3 tsk mald kardemumma

1 tsk salt

l5 dl vetemjöl

1 st ägg till pensling

pärlsocker till topping

Fyllning

150g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

200 g mandelmassa

2-3 msk mald kardemumma

 

1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret. Värm mjölken till fingervarmt.

2. Rör ut jästen i lite av mjölken, tillsätt sedan resten av mjölken och det smälta smöret.

3. Tillsätt strösocker, kardemumma, salt och vetemjöl. Arbeta degen smidig ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa under duk ca 40 minuter.

4. Ta upp degen på bakbordet och knåda och dela den i fyra bitar. Kavla ut varje del till en tunn platta. Bred på smör strö på socker, kardemumma och riv över mandelmassa.

5. Rulla ihop till en längd och skär i 12 bitar. Lägg i bullformar. Låt jäsa 30 min under duk.

6. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen ca 5-7 min tills bullarna har fin färg.

Låt svalna på galler under  duk.