Lammfilé med salt- och sockerbakade tomater

En lyxig förrätt med tunnskivad lammfilé som smälter i munnen. Lägg till marinerad sparris och körsbärstomater som salt- och sockerbakas i ugnen på låg värme under lång tid. Om du inte vill ha det som förrätt kan du öka köttmängden och lägga till någon form av potatis som du gillar. Då blir det en lyxig huvudrätt.

 

4 portioner

 

300 g lammytterfilé

250 g körsbärstomater gula och röda

1 tsk salt

1 tsk socker

250 g grön sparris, färsk

 

Marinad lammfilé

1 msk citronsaft

2 msk soja

2 msk rapsolja

½ dl färsk timjan, grovhackad

½ dl färsk salvia, grovhackad

1 st vitlöksklyfta, pressad

2 mskflytande honung

 

Marinad sparris

½ dl olivolja

1 tsk flingsalt

rivet skal av en lime

 

1. Bryn lammfilén runt om ca 4-5 min. Lägg den brynta filén i en smord eldfast form. Efterstek i ugn i 100 grader ca 20-30 min eller tills köttets innertemperatur är 60 grader.

2. Blanda alla ingredienserna till marinaden . Lägg köttet i en plastpåse och slå över marinaden. Låt marinera ca 2 timmar.

3. Skölj och dela körsbärstomaterna i halvor. Bred ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Blanda socker och salt. Fördela blandningen över tomaterna. 4.Baka i varmluftsugn i 100 grader i ca 1½ timme.

5. Blanda ingredienserna till sparrismarinaden. Skölj sparrisen och skär av den nedersta grova delen.

6. Lägg sparrisen på ett fat och slå över marinaden. Låt marinera ca ½ timme.

7. Ta upp sparrisen från marinaden och fräs den på medelvärme tills den börjar mjukna det tar 5-8 minuter beroende på hur tjock sparrisen är.

8. Ta upp lammfilén från marinaden. Sila marinaden. Torka av köttet och skär upp det i tunna skivor och droppa över lite av marinaden.

9. Servera lammfilén med tomater och sparris.