Skink och ostpaj

När vi planerar matsedeln för veckan händer det ibland att inspirationen tryter. Då får man titta efter rätter som har blivit bortglömda. Quiche Lorraine är en sådan klassiker som lätt kan bli bortglömd, men som alla gillar. Vi har gjort den lite magrare genom att använda matlagningsgrädde, men den blir inte mindre god för det.

Bon Appétit!

 

4 portioner

Pajdeg

2½ dl vetemjöl

100 g margarin

2 msk vatten

 

Fyllning

3 st ägg

3 dl matlagningsgrädde 15%

2 hg rökt skinka, strimlad

3-4 dl riven mellanstark ost

1 dl purjolök

1 tsk Herbes de Provence krydda

1 krm svartpeppar

½ tsk salt

1 tsk paprikapulver

margarin

 

1. Blanda samman vetemjöl, margarin och vatten, gärna i en matberedare och kör till en smidig deg. Lägg degen i plastfolie och låt den vila i kylen i 30 min. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 26 cm i diameter, nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i nedre delen av ugnen ca 8-10 min. i 200 grader.

2. Strimla purjolöken och fräs den utan att den tar färg.

3. Vispa samman ägg och grädde till fyllningen. Tillsätt kryddor, skinka, ost och purjolök. Häll fyllningen i pajskalet och strö över paprikapulver.

4. Grädda pajen i 200 grader mitt i ugnen ca 20 min eller tills pajen har stannat och fått fin färg.