Lammragu med citron och rosmarin

En underbart god gryta med lammkött, från en gammal Allt om Mat, som vi lagat några gånger under åren. Tyvärr går det sällan att få svenskt lamm i våra vanliga butiker, så vi får oftast hålla tillgodo med fryst kött från Nya Zeeland.

 

6 portioner

 

800 g lammkött, t.ex av steken, ytter- eller innerfilén

1 1/2 msk vetemjöl

1 1/2 tsk salt

1/2 tsk nymald svartpeppar

2 vitlöksklyftor

3 små morötter

1/2 citron

2 msk smör

2 dl rött vin

2 burkar krossade tomater á 400 g

2 msk konc kalvfond

2 lagerblad

4 kvistar rosmarin

 

Tillbehör

pasta

riven parmesan eller pecorinoost

 

1. Putsa och skär köttet i tärningar. Vänd runt i mjölet med salt och peppar. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär moroten i mindre bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Skär av skalet med en skalkniv eller potatisskalare. Ta bara det yttersta på skalet, ej det vita.

2. Bryn köttet i smör i en stor gryta. Lägg ner vitlök och morötter och fortsätt bryna i 2-3 minuter. Häll på vinet och koka ca 3 minuter.

3. Tillsätt tomater, fond, lagerblad, citronskal och rosmarin. Låt grytan koka ca 2 timmar, kortare om du använder filé, eller tills köttet är riktigt mört.

4. Servera grytan med pasta och riven ost.