Tomatsås med basilika

Ingenting går upp mot en hemmagjord tomatsås på egna tomater. Om man själv odlar tomater får man ibland många tomater som blir mogna samtidigt och då kan det vara lämpligt att göra lite egen tomatsås. Det här receptet ger en mängd som kan vara lämplig för två portioner tomatsås till pasta. Givetvis går det bra med vilken tomatsort som helst.

 

2 portioner

 

900 g San Marzano tomater

2 vitlöksklyftor

1 gul lök 

salt

svartpeppar

1 gnutta socker

hackad basilika

 

1. Skålla tomaterna och dra av skalet. Skär i bitar.

2. Finhacka vitlök och gul lök. Stek vitlök och gul lök mjuka utan att de får färg.

3. Lägg ner tomaterna i lökröran och låt koka i ca 30 minuter. Rör om då och då. Späd med lite vatten om såsen blir för tjock.

4. Smaksätt med salt, svartpeppar, en gnutta socker och hackad basilika.